Українських автомобілістів попередив директор мережі АЗС "Прайм" Дмитро Леушкін, що до кінця вересня 2023 року ціни на бензин та дизпаливо в Україні зростуть на 2-3 гривні за літр.

Цю новину оприлюднили на сайті «today»

Леушкін пояснив, що з 13 вересня 2023 року українські АЗС розпочнуть масштабний перегляд цінників у бік підвищення. Таке рішення зумовлене останніми подіями на оптовому ринку, де за останні 1-2 дні ціни зросли на гривню, причому очікування на подальше підвищення.

Основна причина такого стрибка цін на пальне може бути пов'язана із зростанням вартості нафти на світовому ринку. Влітку Саудівська Аравія скоротила видобуток нафти, вирішивши продавати менше нафти за вищими цінами. На жаль, Сполучені Штати не змогли укласти угоду з Саудівською Аравією про збільшення видобутку нафти, внаслідок чого ціни на нафту на світових ринках зросли до 90 доларів за барель і навіть перевищили цей поріг.

Наслідки глобального підвищення цін на нафту наразі поширилися і на Україну, де бензин та дизельне паливо дорожчають. Однак, на відміну від поступового зростання цін, що спостерігалося влітку, Леушкін прогнозує, що цей процес розвиватиметься швидшими темпами. Це пов'язано насамперед з тим, що українські роздрібні оператори паливного ринку вичерпали свої запаси дешевшого палива, яке імпортувалося за попередньої системи оподаткування.

Популярні статті зараз

Шестопалов та його Z-Solutions: Як шахраї злочинними шляхами виманюють гроші в українців

Розкрадання, корупція та аморальна поведінка: Зеленський відповів про петицію щодо звільнення Бугрова

Криптобіржа Plain Chain стала розсадником шахраїв: хто стоїть за сумнівними схемами

"Творить всяку дичину": голий син голови Черкаської ОВА тусить у Парижі, поки його батька звинувачують у корупції

Показати ще

Нагадаємо, що з 1 липня 2023 року Україна відновила довоєнний рівень податків на пальне. Акцизи на бензин та дизельне паливо російськими окупаційними військами повернулися до рівнів, які були до вторгнення. Крім того, податок на додану вартість (ПДВ) на пальне також збільшився з 7% до 20%.

Дмитро Леушкін також попередив, що існує можливість зростання цін на нафту на світових ринках до $100 за барель. Така ескалація, найімовірніше, спровокує новий раунд підвищення цін на пальне в Україні.

Нині середня вартість бензину А-95 в Україні становить 53,27 грн за літр, а дизельне паливо – 52,87 грн за літр. Автогаз доступний за середньою ціною 24,58 грн/літр. В окремих регіонах середня вартість бензину А-95 наближається до 56 гривень за літр, особливо у таких областях, як Чернівецька та Хмельницька.