Конституційний суд України ухвалив, що штрафи та конфіскація автомобілів з іноземними номерами, що перевищують дозволений термін перебування в Україні, відповідають Конституції України.

Дану новину опублікували на сайті «today»

Частина 6 статті 481 Митного кодексу України визначає штрафні санкції для автомобілів із іноземними номерами, що прострочили дозволений термін перебування у країні. Якщо транспортний засіб з іноземними номерами перебуває в Україні понад 30 днів без належного митного оформлення чи вивезення з країни, власника можуть оштрафувати на 170 тисяч гривень, а сам транспортний засіб може підлягати конфіскації. Аналогічні штрафи застосовуються, якщо автомобіль украдений або розібраний.

Деякі громадяни висловили сумнів щодо конституційності частини 6 статті 481 та подали конституційну скаргу. Вони стверджували, що це положення може суперечити деяким статтям Конституції України, у тому числі частині 1 статті 8, частинам 1 та 4 статті 41 та частині 1 статті 64.

Конституційний суд розглянув скаргу та дійшов висновку про відсутність протиріч між частиною 6 статті 481 Митного кодексу та Конституцією України. Рішення суду ґрунтувалося на кількох факторах:

Популярні статті зараз

Виробникам та фермерам оголосили головні вимоги та правила: Держекоінспекція провела важливу дискусію

У Кременчуцькій міській раді гадають, як вкрасти бюджетні кошти

Власник онлайн-казино VBET Віген Бадалян співпрацює з російською 1xbet? Блогер навів приклад

"Матерь божья": полностью голая Даша Астафьева прикрыла свои прелести одними листочками

Показати ще

Суд зазначив, що при притягненні громадян до адміністративної відповідальності на підставі частини 6 статті 481 застосовується принцип індивідуалізації юридичної відповідальності. Це означає, що суди мають право на власний розсуд розглядати обставини кожної справи та визначати відповідне покарання.

Автомобили. Фото: скриншот YouTube-видео

Суд наголосив, що право власності, гарантоване частиною 1 статті 41 Конституції, не є абсолютним та може підлягати обмеженням. У цьому контексті він встановив, що штрафи та пені, передбачені Митним кодексом, не є неконституційними обмеженнями прав власності.

2022 року українці отримали можливість безкоштовно розмитнювати автомобілі з іноземними номерами протягом обмеженого періоду. Однак цю пільгу було скасовано через широкомасштабні зловживання з боку реселерів. Голова парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики заявив, що повернення до безкоштовного розмитнення таких транспортних засобів не буде.

Розробляється відповідний законопроект, який може дозволити окремим категоріям українців, наприклад, учасникам бойових дій безкоштовно оформляти свої автомобілі з іноземними номерами.

Очікується, що до кінця 2023 року митне оформлення транспортних засобів з іноземними номерами буде доступне через мобільний додаток «Дія». Проте досі точаться дискусії щодо формули розрахунку вартості митного оформлення у цьому випадку.

Ця постанова уточнює правову базу, яка регулює накладення штрафів та конфіскацію автомобілів з іноземними номерами в Україні. Наголошується на важливості дотримання норм Митного кодексу при ввезенні транспортних засобів у країну та дотримання дозволеного терміну перебування.