Ви, можливо, пам'ятаєте про шокуючу статистику нелегального тютюнового ринку в Україні на рівні 25%, що призводить до щорічних втрат у розмірі 23 млрд гривень для держави. Ці проблеми вже зацікавили послів G7 та спецпредставників США з питань корупції в Україні.

В умовах війни такі втрати є неприпустимими, і я обіцяв, що ми розглянемо цю проблему докладно. З іменами, схемами та фактами.

Сьогодні ви отримаєте повну картину нелегального продажу сигарет в Києві, яку ігнорує податкова служба.

Розпочнемо з загальної інформації.

У Києві біля 5-6 тисяч кіосків з продажу сигарет. Це наймасовіша та прибуткова торговельна точка в країні, оскільки при "правильній" роботі кожен з них приносить від 1500 до 3000 доларів чистого прибутку щомісяця. Загалом по Києву – 10-12 млн доларів.

Популярні статті зараз

У Кременчуцькій міській раді гадають, як вкрасти бюджетні кошти

"Щедрість за рахунок громади": мер Львова Садовий виділив мільйони на комфорт своїх колег, куди пішли гроші

Просідання цін: традиційний український борщ стає дешевшим

"Творить всяку дичину": голий син голови Черкаської ОВА тусить у Парижі, поки його батька звинувачують у корупції

Показати ще

Це приблизно, оскільки все залежить від того, наскільки легально ви працюєте, чи платите податки, і чи втягнута ваша мережа кіосків у конвертаційні схеми та вивід грошей через ПДВ. Тому їх так багато.

Тепер до дослідження.

На початку січня група небайдужих громадян допомогла мені провести експеримент з покупкою сигарет у кіосках, фіксуючи легальність торговельної точки та видачу/не видачу фіскального чека.
Протягом приблизно тижня було перевірено 96 кіосків в різних районах Києва.
Звіт по кожній точці із адресами та фото доказами в окремому файлі, так що, якщо ви хочете перевірити все самостійно – будь ласка.

Результат вражає.

З 96 точок лише 32 працюють легально.
Вони мають ліцензію, використовують РРО і видали фіскальний чек, подлинність якого підтверджується в електронному кабінеті податкової.
14 точок видали замість чека підроблений документ.
48 точок взагалі не мають ліцензії, працюють виключно за готівку та не видавали жодних документів.

У відсотках це виглядає так:
33% працюють легально і платять податки.
14.5% мають ліцензію, але не використовують РРО.
52.5% працюють без ліцензії та касового апарата.

Гарна статистика?

67% місць продажу сигарет ведуть нелегальну діяльність.
І це в Києві, де сконцентровані податкова та правоохоронна системи країни.

Але тут питання не тільки в сплаті податків.
Ці 67% кіосків, а з 5-6 тисяч це близько 4 000 точок, є платформою для продажу контрафакту, збору готівки конвертаційними центрами і частиною глобальної системи махінацій навколо ПДВ.

Продавши сигарети без чеків за готівку, кіоск реалізує товар, який юридично не купував, і для держави цих продажів немає. Але фактично продажі є.
Документи цих сигарет продаються окремо.

Їх реалізують в фірми збірки, де ПДВ з сигарет перетворюється на ПДВ від поставок матеріалів для будівництва або навіть сільгосптоварів.

Це складна багаторівнева схема, яку треба описувати окремо, але сьогодні ми не про це.

Сьогодні ми про статистику та сліпоту Київської податкової, яка не помічає під своїм носом такий масштабний акцизний злочин.

На це питання відповідає (або вірніше говорити "прикриває") начальник податкового управління Акцизів Александр Мороз, який тримається на цій посаді навіть після затримання за хабарів його підлеглими та зміни керівництва столичної податкової. Всіх змінюють, а його ні.

Мороз вважається частиною групи "Монаковці", що керує акцизними темами (сигарети та водка) на загальнодержавному рівні. Від виробництва до забезпечення акцизними марками та розповсюдженням по всій країні.

Зокрема "Монаковці" контролюють і основні нелегальні тютюнові фабрики. Фабрику в Тернопільській області та фабрику в селі Гоща, Рівненській області, яку пов'язують із одним із "Монаковців" Владиславом Гельзіним.

Саме вони сьогодні є флагманами виробництва підроблених сигарет, які завели ринок усередині країни і виїхали в ЄС.

Створивши руками Олександра Мороза в Києві весь цей "акцизний" хаос, "Монаковці" отримали відмінну площадку для будь-яких махінацій із підакцизними товарами та схемами навколо них, про які я писав вище.

Включаючи збут контрафакту, на який скаржаться послі G7.
Ще раз.

67% столичних кіосків із сигаретами працюють у тіні, і всі це влаштовує.