Засновник благодійної організації "Захистимо небо України", колишній заступник керівника Генерального штабу, генерал Ігор Романенко поділився думками щодо систем протиповітряної оборони, які є критично важливими для захисту України від ракетних атак.

"Системи ППО типу американських Patriot є ефективними проти балістичних ракет, включаючи такі, як "Кинджал" та "Іскандер", а також ракет, що запускаються з повітря. Щоб вони працювали ефективно, особливо вночі, необхідне обладнання для виявлення цих ракет, включаючи прожектори для візуального спостереження, лазерні покажчики та тепловізори. Ці пристрої значно підсилюють ефективність мобільних груп ППО," - зазначив він у програмі на "Еспресо".

Генерал вважає, що Україна стоїть на унікальних позиціях у світі з точки зору протиракетної оборони завдяки американським Patriot, які були надані країні. Романенко наголосив, що така кількість і різноманітність засобів ППО, а також досвід їхнього використання, є унікальними на світовому рівні.

"Наша країна активно розвивається в цій сфері і стоїть на унікальних позиціях у світі, беручи до уваги різноманітність засобів ППО та досвід їх застосування. Patriot, які ми отримали від наших партнерів, це потужні комплекси, спроможні знищити балістичні ракети. Вони також ефективні проти безпілотних літальних апаратів типу Shahed, що діють на низьких висотах," - додав військовий.