Зима 2023-2024 років в Україні очікується надзвичайно теплою та потенційно поб'є рекорди. За словами завідувача кафедри прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віри Балабух, у всіх трьох зимових місяцях очікується перевищення кліматичної норми останніх 30 років на 2-3 градуси.

Цю інформацію оприлюднили на порталі «apostrophe»

Балабух пояснила, що останні розрахунки світових центрів прогнозування вказують на зимову температуру вище за середню, при цьому очікується, що середня температура повітря буде на 2-3 градуси вище за кліматичну норму 1991-2020 років.

Вона зазначила, що серпень та вересень поточного року також ознаменувалися аномально теплими умовами.

"За останніми розрахунками численних моделей погоди провідних прогностичних центрів світу очікується, що зима 2023-2024 років в Україні може бути теплою, а середня температура повітря за зиму на 2-3 градуси перевищуватиме кліматичну норму 1991-2020 років", - каже синоптик.

Популярні статті зараз

Криптобіржа Plain Chain стала розсадником шахраїв: хто стоїть за сумнівними схемами

Нова масова гуманітарна допомога: як отримати незалежно від статусу та місця проживання

Дихати все важче: українці не зможуть працювати без цього документа

Загальна мобілізація та повістки: усі українці отримають електронний код, тепер не сховатися

Показати ще

У грудні прогнозується переважання позитивних температур повітря приблизно на 2-3 градуси тепліше, ніж в останні десятиліття. На більшій частині території країни, крім Карпат, сильних морозів не очікується.

У січні та лютому очікується перевищення кліматичної норми на 2 градуси середньої температури. Хоча в лютому температура може бути вищою за нуль, погода, за прогнозами, буде мінливою, зі збільшенням кількості опадів і сильними вітрами, форма яких залежатиме від температури.

Цей прогноз узгоджується з більш широкими побоюваннями щодо глобальної зміни клімату, оскільки дослідження американських учених показують, що планета входить у ранню стадію надзвичайної кліматичної ситуації.

Очікується, що до 2030 року глобальне потепління перевищить 1,5°C, що створить серйозні проблеми для людства в адаптації до наслідків зміни клімату, включаючи сильну спеку, посуху та повені.

Нагадаємо, промерзнемо до кісток: Україну накриють тріскучі морози та снігопади

Раніше «Акценти» повідомляли, вже на 35% дорожче: що буде з найдоступнішим і найголовнішим продуктом

Як повідомляли «Акценти», субсидії підвищили до 16 тисяч гривень: хто і як отримає допомогу мрії