Молочна галузь України переживає загострення кризи, повідомили у Спілці молочних підприємств України. Основна причина пов'язана з різким зростанням закупівельних цін на сире молоко, яке за останні три місяці (серпень-жовтень) зросло на безпрецедентні 18%, що майже зрівнялося з європейськими цінами.

Відповідну публікацію оприлюднили на сайті «agroportal»

Аналітики наголошують, що це зростання цін на сире молоко особливо значне: всього за три місяці він перевершив темпи зростання за весь 2022 рік. За перші десять місяців 2023 року ціни в гривні зросли більш ніж на 14%, що вдвічі перевищує темпи зростання, що спостерігалися за 2022 рік. Відтак ціни в жовтні 2023 року перевищили ціни жовтня 2022 року на 16%. Навпаки, середні ціни в країнах ЄС до кінця жовтня 2023 року були на 23% нижчими, ніж у жовтні 2022 року.

Виражені в євро ціни на сире молоко з березня по липень 2023 року знизилися через зниження цін у гривні та стабільність курсу гривні до євро. Проте, починаючи з серпня, ціни почали зростати через зростання цін на гривню (+18% за серпень-жовтень) та ревальвацію офіційного курсу гривні.

У вересні 2023 року рівень цін у євро зріс до 32,2 євро/100 кг, а до жовтня 2023 року сягнув 35,3 євро/100 кг, перевищивши ціну кінця липня на 23%.

Популярні статті зараз

Гральний бізнес заганяють у тінь: замість податків та донатів – хабарі та відкати

На межі виживання: в Україні склався плачевний сценарій

"Щедрість за рахунок громади": мер Львова Садовий виділив мільйони на комфорт своїх колег, куди пішли гроші

Церква забороняє: в які дні не можна пекти Паски, названі сприятливі дати

Показати ще

Це зростання цін на сире молоко позбавило вітчизняні підприємства з переробки молока їх конкурентних переваг, зокрема цінової переваги дешевшого сирого молока. Дефіцит сировини та підвищений попит дозволили виробникам молока отримати вигоду із ситуації.

«Основна причина криється в існуючому дефіциті сировини і, як наслідок, ажіотажному попиті, який створює начебто безмежні можливості для заробітку виробникам молока «в даний момент». Однак рівень ціни сировини вже призводить до того, що діяльність переробних підприємств стає економічно невигідною та практично перекриває можливості експорту», ​​— зазначили фахівці.

Проте експерти попереджають, що швидке зростання цін на сировину може зробити переробку молока економічно невигідним, що призведе до потенційного коригування цін на сировину в майбутньому.

У умовах існує ризик виникнення надлишку сирого молока, яке ціна може з часом стабілізуватися на економічно обгрунтованому рівні. Поточна ситуація потребує стратегічного підходу до балансування попиту та пропозиції у молочній галузі.

Нагадаємо, тарифи на електроенергію до кінця року: чи чекати на стабільність і скільки доведеться платити

Раніше «Акценти» повідомляли, гроші вже полетіли: готуйте свої карти і займайте чергу у банкоматів

Як повідомляли «Акценти», від найпопулярнішого сніданку доведеться відмовитися: тепер доступний лише "обраним"