Осінь в Україні залишалася теплою до кінця листопада, коли нарешті настало помітне похолодання. За словами метеоролога Ігоря Кібальчича, кандидата географічних наук, у грудні в Україні очікуються морози.

Відповідну публікацію розмістили на сайті «zn»

Кібальчич наголосив, що за останні два десятиліття грудень в Україні зазнав значних тенденцій до потепління. Опади зараз мають тенденцію виявлятися частіше у вигляді дощу та туману, а послідовний перехід до середньодобової температури нижче 0 °C відбувається дедалі пізніше. У південних регіонах та Криму грудень зберігає риси, ближчі до осені.

Прогнози провідних прогностичних центрів припускають розвиток потужного Сибірського антициклону у другій половині першої декади та наступної частини місяця. Очікується, що цей антициклон, розташований переважно за Уралом, у південному Сибіру та північній частині Казахстану, поширить свій вплив майже на весь простір Північної Азії та Східної Європи. Враховуючи його формування в умовах сухого та холодного континентального повітря, очікується суттєве зниження температури приземного повітря.

Східна Європа та більша частина України (за винятком крайнього півдня та Закарпаття) зазнають впливу цього антициклону зі сходу. Отже, приблизно 5–7 грудня вторгнення холодного повітря з Центральної Азії, за прогнозами, спричинить значне зниження температури: від -13 до -7 °С вночі та від -8 до -2 °С вдень. У північних, північно-східних та північно-західних районах періодичні заморозки можуть посилюватися до -20...-14°С. Стабільний період холодів, мабуть, збережеться до двадцятого числа місяця.

Популярні статті зараз

Загальна мобілізація та повістки: усі українці отримають електронний код, тепер не сховатися

Час колекторів? Українці з боргами за комуналку потраплять до бюро кредитних історій

Світ попрощався із заслуженим працівником культури України з Книги рекордів Гіннеса: його роботи прикрашають Київ

Криза олійно-жирової галузі: чим загрожує українцям високий експорт соняшника

Показати ще

Третє десятиліття може стати свідком послаблення впливу азіатського антициклону, що дозволить переважати більш теплим та вологим повітряним масам атлантичного походження із відновленням західного перенесення.

Мороз. Фото: сайт Акценты

Це може призвести до відлиг, у тому числі під Новий рік, внаслідок яких середньомісячна температура у південних та східних регіонах перевищить кліматичну норму на 1–2 °С; у західних, північних та центральних регіонах очікується температура на 1–3 °C нижче за норму.

Опади протягом грудня будуть розподілені нерівномірно. З 1-го до 5-го числа очікуються снігопади через атмосферні фронти та області низького тиску, особливо в центральних, південних та східних регіонах, де можуть випасти змішані опади.

Після 5 грудня у зв'язку з переходом атмосферних процесів до антициклонічного характеру очікується помітне підвищення атмосферного тиску, що зменшить ймовірність опадів на території України.

Друга декада місяця, ймовірно, буде посушливою, особливо на Лівому березі, тоді як у деяких районах, особливо на крайньому заході та в Криму, все ще може спостерігатися циклонічна активність із мокрим снігом та дощем. У третій декаді опади можуть відновитися через циклонічні процеси атлантичного походження.

Загалом очікується, що кількість опадів протягом місяця в Україні буде близькою до норми, а в деяких районах рівень опадів буде на 20–40% вищим за норму. Розподіл снігового покриву буде нерівномірним, сприяючи його накопиченню в західних та північних регіонах, тоді як сильні морози з нестачею снігу можуть характеризувати південні, центральні та східні регіони.

Раніше прогнози Українського гідрометеорологічного центру вказували, що грудень 2023 року буде теплішим за звичайний, пояснюючи це відхилення очікуваної середньої температурою вище за норму.

Нагадаємо, це вже не смішно: дедалі більше країн закривають кордони для українців

Раніше «Акценти» повідомляли, терміново викидайте: найпопулярніші ліки дуже небезпечні для здоров'я

Як повідомляли «Акценти», українці за кордоном мають самі відмовитися від виплат: Кабмін уже попередив