В Україні збільшилася частота отримання призовниками повісток через Viber, а ТЦК запровадили штрафи за ігнорування цих цифрових повісток. Юрист Володимир Крекотен пролив світло на законність таких покарань.

Цю публікацію оприлюднили на порталі «enovosty»

В одному випадку чоловік отримав виклик у Viber, але не з'явився у вказане місце та час. Військовий комісаріат, не перевіривши, чи отримав повістку, оперативно оштрафував його на 5100 гривень.

Заявник оскаржив це у суді, внаслідок чого було винесено рішення, згідно з яким дії військового комісаріату були визнані незаконними.

Суд підкреслив ключові порушення, у тому числі неявку громадянина під час складання протоколу про адміністративне правопорушення, відмову у дачі пояснень та неознайомлення його з протоколом.

Популярні статті зараз

Екоінспекція Поліського округу стала майданчиком для діалогу у рамках  Всеукраїнської програми ментального здоров’я  Олени Зеленської

На межі виживання: в Україні склався плачевний сценарій

Дихати все важче: українці не зможуть працювати без цього документа

"Щедрість за рахунок громади": мер Львова Садовий виділив мільйони на комфорт своїх колег, куди пішли гроші

Показати ще

Закликаючи громадян не боятися захищати свої права, юрист наголошує на можливих наслідках, оскільки особисті дані осіб, визнаних ухилистами, можуть бути внесені до баз даних боржників, порушуючи цивільні права.

Військовий квиток: скрін із мережі

Він наголошує, що виклик електронною поштою чи месенджерами не має юридичної сили, оскільки його видача не регулюється законодавством.

“Суд навів такі ключові позиції: позивач під час складання протоколу про адміністративне правопорушення не був присутній і з протоколом його не знайомили. У зв'язку з цим чоловіка було позбавлено можливості дати пояснення по суті правопорушення, йому не було роз'яснено його процесуальні права, не було ознайомлено з протоколом та не вручено його копію, що, на думку суду, є суттєвим порушенням прав позивача”, – розповів адвокат.

Більше того, перевірити прочитання виклику Viber складно, оскільки сам процес відправки не гарантує підтвердження, і люди можуть приховати сповіщення про перегляд.

Юрист робить висновок, що використання викликів у месенджерах для підвищення мобілізації навряд чи вплине на законослухняних громадян, які можуть добровільно реагувати на електронні виклики, оскільки ефективність ініціативи залишається невизначеною.

Нагадаємо, готуйтеся до розчарування: як дізнатися розмір своєї майбутньої пенсії

Раніше «Акценти» повідомляли, зірвала верх і спустила штани: Тіна Кароль без макіяжу вразила українців

Як повідомляли «Акценти», всіх водіїв попередили: поліцейські вигадали новий спосіб перевірки документів