Очікується, що українські фермери під урожай 2024 року посіють на 20% менше озимих культур порівняно з попереднім роком через фінансові обмеження.

Цю публікацію оприлюднили на порталі «agroportal»

Таке скорочення посівів, ймовірно, призведе до зниження виробництва пшениці наступного сезону. Фермери стикаються із серйозними проблемами при реалізації своєї продукції через повільну та дорогу логістику, низькі ціни на зерно та труднощі з експортом з деяких регіонів.

«Ситуація в аграріїв з реалізацією продукції сьогодні надскладна через уповільнену та дорогу логістику та низькі ціни на зерно. Особливо складно вивезти зерно із деокупованих областей. Навіть реалізувавши продукцію, аграрії не можуть здійснити орендну плату за паї», — каже член Комітету ВРУ із харчування аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук.

Зерно: скрін з відео

Популярні статті зараз

Після Вишневого пішли за Краматорськом: як продовжують розкрадати кошти

Розкрадання, корупція та аморальна поведінка: Зеленський відповів про петицію щодо звільнення Бугрова

Криптопіраміда "DeHealth" тісно переплелася з криміналом: що відомо про власників Анну Бондаренко та Дениса Цвайг

"Матерь божья": полностью голая Даша Астафьева прикрыла свои прелести одними листочками

Показати ще

Ця ситуація ще більше посилюється нездатністю фермерів сплачувати орендну плату за земельні паї, особливо з урахуванням мінімальних податкових зобов'язань.

«Немає можливості розраховуватись за оренду та сплачувати податки, адже тепер додався такий великий податок як МНС (мінімальне податкове зобов'язання). Це «подарунок» від нинішньої влади та пана Гетьманцева, тож можливості зберігати врожай немає, оскільки люди не зможуть фінансово потягнути це. Якщо брати до уваги потужності для тривалого зберігання — фермерські склади, то зберігання врожаю унеможливлюється через фінансовий аспект», - заявив Руслан Хомич, голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Волині.

Українська земля: скрін з відео

Нестача сховищ для зерна є ще однією актуальною проблемою, через яку фермерам важко зберегти врожай. Для вирішення цих проблем лунають заклики до створення спеціального фонду «Зерно України», який міг би закуповувати пшеницю у фермерів за фіксованою ціною з можливістю подальшого державного експорту або викупу фермерами, уникаючи надмірних кредитів у тяжкій кризі.

«Кредити — це добре, але аграрний сектор уже надто закредитований на понад 100 млрд грн, і це великі ризики. Тому треба ухвалювати кардинальні рішення», – вважає Дмитро Соломчук.

Нагадаємо, відключення світла у жовтні: до Міненерго терміново звернулися до українців

Раніше «Акценти» повідомляли, позбавлять пенсії та оком не зморгнуть: Пенсійний фонд озвучив найважливіші деталі

Як повідомляли «Акценти», у ПриватБанку раптові зміни: як це позначиться на клієнтах?