На ринку нерухомості західних регіонів України відбулося значне зростання вартості нерухомості через підвищений попит, спричинений внутрішньою міграцією внаслідок повномасштабної війни Росії проти України. Ціни на нерухомість у таких містах, як Львів, Ужгород, Тернопіль, Луцьк, Чернівці та Івано-Франківськ, зросли на 70-150%, залежно від рівня попиту та вакантності у кожному регіоні. Спочатку таке підвищення цін було спричинено високим попитом.

Ці відомості розмістили на сайті новин «stolica»

Станом на перше півріччя 2022 року ціни в західних регіонах залишалися високими, проте спостерігалося помітне уповільнення динаміки зростання, оскільки початковий сплеск попиту почав спадати. Львів, зокрема, випередив Київ за середньозваженою вартістю квадратного метра на первинному ринку. Ціни в інших містах, таких як Дніпро та Ужгород, також були близькими до київських.

Середня ціна за квадратний метр у різних містах за даними звіту була такою:

Львів: 48,1 тис. грн./кв.м.

Популярні статті зараз

Микола Томенко пояснив абсурдність російських реалій: "Кіріл благословив нелегітимного Путіна на «священну війну» до…2100 року"

Запахло смаженим: столичний мажор Олександр Слобоженко зібрався тікати та перевозить авто?

Як із черствої Паски приготувати традиційну українську страву: просто і дуже смачно

Криза олійно-жирової галузі: чим загрожує українцям високий експорт соняшника

Показати ще

Київ: 47,8 тис. грн./кв.м.

Ужгород: 42 тис. грн./кв.м.

Дніпро: 41,6 тис. грн./кв.м.

Аренда квартиры. Фото: скрин youtube

На думку аналітика ринку нерухомості, нинішня тенденція – стабілізація цін у західних регіонах. Гіперінфльований попит, характерний для попереднього періоду, вщух, і ринок пристосовується. Однак вона зазначає, що суттєве падіння цін малоймовірне в регіонах, де, як і раніше, проживає велика кількість вимушених переселенців, оскільки реальний платоспроможний попит залишається обмеженим. Натомість очікується, що ринок стабілізується в ціновому діапазоні, який відображає поточний рівень попиту та динаміку ринку.

"Тому сподіватися, що "колись воно впаде", марна справа: надалі ціни залишатимуться приблизно в такому ж діапазоні, поки більша частина переселенців не повернуться додому і ринок не стабілізується. І навіть за цих умов стабілізація не виглядатиме як падіння , скоріше як незначний відкат з урахуванням реального рівня попиту та ринкової кореляції на той момент попит/пропозиція", - говорить оглядач ринку нерухомості Вікторія Берещак.

На ринок нерухомості також впливають такі фактори, як вартість будівельних матеріалів та наявність кваліфікованих спеціалістів. Незважаючи на те, що може статися невелике зростання цін, будь-якого значного падіння цін на нерухомість у найближчому майбутньому не очікується, особливо доти, доки ці регіони, як і раніше, густо населені переміщеними особами.

Нагадаємо, це знають усі лиходії: де в жодному разі не можна зберігати гроші та цінності

Раніше «Акценти» повідомляли, що все досить просто: як українцеві отримати понад тисячу доларів допомоги

Як повідомляли «Акценти», хороша допомога в опалювальний сезон: як оформити та отримати виплати