В Україні становище загальної мобілізації та військового стану, яке діє з 24 лютого 2022 року, продовжує залишатися важливим аспектом управління країною. Усі громадяни чоловічої статі віком від 18 до 60 років вважаються потенційними призовниками та підлягають реєстрації, якщо інше не передбачено законом. У 2023 році реалізуються реформи зі спрощення реєстрації з упором на стан здоров'я та спеціалізацію.

Про це пише «nv»

Навесні 2023 року були зроблені зусилля щодо модернізації системи військового обліку з метою створення онлайн-реєстру та забезпечення можливості електронного виклику. Проте уряд вирішив не інтегрувати систему «Дія» з військовими реєстрами.

Розроблено нову систему заповнення Єдиного реєстру призовників, опрацьовується правова база видачі електронних повісток. Заступник голови парламентського комітету з національної безпеки та оборони Мар'яна Безугла заявила, що електронний реєстр призовників та резервістів, відомий як Оберіг, зараз заповнений на 90%. Процес просувається, і у співпраці з Міністерством цифровізації планується інтегрувати до цієї бази даних інші регістри. Оксана Ферчук, колишній виконавчий директор «Нової пошти», очолює команду проекту, яка займається цими зусиллями.

Закон України «Про Єдиний державний реєстр призовників, призовників та резервістів» було ухвалено у 2017 році, але система поки що не функціонує на повну потужність. Офіційно його було запущено 28 березня 2022 року, але повна база даних про всіх призовників не була доступна через збої, спричинені повномасштабним вторгненням у певні райони.

Популярні статті зараз

У Кременчуцькій міській раді гадають, як вкрасти бюджетні кошти

Просідання цін: традиційний український борщ стає дешевшим

"Творить всяку дичину": голий син голови Черкаської ОВА тусить у Парижі, поки його батька звинувачують у корупції

"Обезьяна редкой породы": звезда Instagram Настя Покрищук в одних трусах испугала турков своим изуродованным лицом

Показати ще

У 2022 році з цих питань було зроблено висновки та з 5 січня 2023 року в Україні запроваджено нові правила обліку призовників. Планувалося полегшити самостійну реєстрацію на порталі «Дія», але конкретних термінів впровадження послуги електронний військовий квиток не було надано.

Мобілізація в Україні: скрін з відео

Ця ініціатива набула актуальності у зв'язку із значною кількістю вимушених переселенців в Україні. Проте Міністерство цифрових послуг та його експерти ясно дали зрозуміти, що платформа «ДІЯ» не призначена для військових цілей, і через неї не будуть видаватися жодні цифрові повістки чи військові записи.

22 серпня на міжнародному форумі ветеранів було оголошено, що в середині осені розпочнеться комплексніша цифровізація збірних центрів, колишніх військових комісаріатів. Цей крок спрямований на налагодження спільного обміну інформацією між відомствами, які беруть участь у процесі.

Законопроект №10062, автором якого є колегія депутатів на чолі з головою партії "Слуга народу" Давидом Арахамією, розширює обсяг даних, що збираються для електронного реєстру призовників, призовників і резервістів. Він пропонує збирати дані про всіх громадян України віком від 17 до 60 років, розширивши віковий діапазон із 18 років, як це було передбачено попереднім законом. Дані будуть синхронізовані з ширшим спектром державних реєстрів, що дозволить отримати повнішу інформацію.

На закінчення уряд прагне створити єдину електронну базу даних, щоб забезпечити ефективне відстеження осіб від призову до звільнення з армії без оформлення документів. Цей спрощений процес призначений для вирішення таких питань, як заклик на військову службу, залежно від набору навичок та спеціалізації людини. Проект цифрової трансформації відомий як «Військові. Дії» активно вирішує ці завдання.

Крім цього, в соціальних мережах вже почали ходити чутки про Електронні повістки та державний реєстр призовників.

«Електронним повісткам бути? Що потрібно знати про державний реєстр призовників: Законопроектом пропонують збирати дані про всіх призовників, військовозобов'язаних та резервістів та отримувати дані щодо всіх громадян віком від 17 до 60 років. ТЦК зможуть отримувати номери, адреси електронної пошти та навіть відцифрований образ особи».

Скрин публікації в Telegram

Нагадаємо, 300 тисяч до прибутку за рахунок городу: як казково збагатиться на простому часнику

Раніше «Акценти» повідомляли, чи буде важко, як ніколи? Міністр енергетики приголомшив українців

Як повідомляли «Акценти», про дачу та город можна забути: земля в Україні стане "недоступною"