Польща перебуває у процесі розробки рішення про продовження заборони на імпорт українських продуктів харчування після 15 вересня, згідно із заявами міністра економічного розвитку та технологій Польщі Вальдемара Буди. Цей крок пов'язаний з тим, що Європейська комісія розглядає можливість зняття обмежень на експорт українських продуктів харчування до п'яти країн, не включаючи транзиту.

Про це повідомляє "agroreview"

Міністр Буда висловив стурбованість з приводу негайного припливу українського зерна до Польщі після збирання врожаю, поставивши на чільне місце інтереси польських фермерів. Він зазначив, що переговори з Єврокомісією продовжуються, але якщо не буде ухвалено рішення щодо продовження експортного ембарго, Польща готова вжити односторонніх дій. Буда зазначив, що має повноваження видати відповідну постанову і без вагань заблокує імпорт до Польщі.

“Ми домовлятимемося з Єврокомісією до самого кінця. Але ми не можемо дозволити, щоб українське зерно потрапляло до Польщі відразу після жнив. У пріоритеті – польські фермери. Саме вони мають продавати польське зерно та отримувати прийнятну ціну за нього”, – заявив міністр.

Заборона на продаж української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшника у п'яти європейських країнах, що межують з Україною, спочатку була дозволена Європейським Союзом, але закінчується 15 вересня. Польща, а також Болгарія, Угорщина, Румунія та Словаччина виступають за продовження заборони до кінця року. Проте, інші європейські країни виступають проти продовження ембарго на імпорт українського зерна.

Популярні статті зараз

Інвесторів просто кинуть? Яка доля чекає на вкладників в елітні довгобуди "Саги Девелопмент" Андрія Вавриша

Старлінки, дрони Mavic, EcoFlow, РЕБи та критична медицина: БФ молодіжної ініціативи «Надія» з гуманітарною місією на Запорізькому напрямку

Нові потяги до Європи: "Укрзалізниця" анонсувала несподіваний проект

Церква забороняє: в які дні не можна пекти Паски, названі сприятливі дати

Показати ще

“У мої повноваження входить видати відповідну постанову і я блокуватиму імпорт до Польщі. Я без вагань використовую цей інструмент цього тижня, у п'ятницю чи суботу. Вже готується проект ухвали. Ми керуватимемося принципом продовольчої безпеки”, – додав Вальдемар Буда.

Ситуація відображає дискусії та переговори щодо торгівлі та продовольчої безпеки в регіоні.