З 1 жовтня жінки з медичною чи фармацевтичною освітою в Україні зобов'язані стати на військову службу. Невиконання цієї вимоги без поважних причин може спричинити адміністративну і навіть кримінальну відповідальність, пояснює адвокат Галина Токмач.

Дану новину розмістили на сайті «vesti»

Адміністративна відповідальність.

Якщо жінка проігнорує повістку на реєстрацію та не з'явиться до ТЦК без поважних причин, їй може загрожувати адміністративне покарання.

Адміністративний штраф за таке недотримання може становити від 850 до 1700 гривень.

Популярні статті зараз

"Ескулаб". Хронологія найгучнішого корпоративного конфлікту року

"Буча Комбуча" та "Збройні Сухарі України" зникнуть назавжди: знущання з символів нарешті припинять

Як зрадник став «волонтером»

"Божественная Катюша": заезда "Кухни" Кузнецова восхитила снимком с райского отдыха, Анна Кошмал оценила

Показати ще

"З 1 жовтня стати на облік повинні жінки, які мають медичну чи фармацевтичну освіту. Якщо жінка проігнорує виклик і не з'явиться до ТЦК без серйозних причин, для неї передбачено адміністративну відповідальність. У цьому випадку вона може отримати штраф у розмірі від 850 до 850 1700 гривень", - повідомила юрист.

Жінки ЗСУ: скрін з відео

Кримінальна відповідальність.

Чинне законодавство передбачає кримінальну відповідальність за ухилення від військового обліку після одержання попередження відповідного керівника.

У разі непроходження призовниками на військовий облік після отримання попередження їм може загрожувати кримінальне покарання.

Кримінальне покарання може містити штраф у розмірі від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного року.

"У будь-якому випадку взяття на військовий облік не означає мобілізацію... Тим більше також не варто забувати про ВЛК (можливо, ви взагалі за станом здоров'я не придатні до військової служби)", - додала Галина Токмач.

Важливо зазначити, що постановка на військову службу не обов'язково означає негайну мобілізацію. Придатність людини до військової служби визначатимуть різні чинники, зокрема результати медичних оглядів (ВЛК).