До кінця вересня Україна має намір завершити перевірки всіх військово-медичних комісій (ВЛК) у країні, повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубинець.

Відповідну публікацію розмітили на порталі новин «weukraine»

Наразі вже перевірено 75% ВЛК. Ці перевірки спрямовані на усунення порушень, пов'язаних із отриманням призовниками рішення про «обмежену придатність», яке у деяких випадках використовувалося не за призначенням.

«Перевірки ВЛК здійснює наша інституація та станом на даний момент перевірили вже 75% ВЛК. До кінця місяця стоїть завдання перевірити 100% ВЛК в Україні», – каже чиновник.

Лубинець навів випадки, коли сертифікати «обмеженої придатності» видавалися особам без проблем зі здоров'ям, тоді як особи з давніми проблемами зі здоров'ям визнавалися «придатними».

Популярні статті зараз

Інвесторів просто кинуть? Яка доля чекає на вкладників в елітні довгобуди "Саги Девелопмент" Андрія Вавриша

Старлінки, дрони Mavic, EcoFlow, РЕБи та критична медицина: БФ молодіжної ініціативи «Надія» з гуманітарною місією на Запорізькому напрямку

Церква забороняє: в які дні не можна пекти Паски, названі сприятливі дати

"Божественная Катюша": заезда "Кухни" Кузнецова восхитила снимком с райского отдыха, Анна Кошмал оценила

Показати ще

медкомиссия в военкомате

«Про рішення “обмежено придатний” ми зафіксували дуже багато випадків, коли через корупційну складову було видано довідки громадянам, які не мають недоліків, які не мають проблем зі здоров'ям, як “непридатні”. А громадянам України, які мають відкриті проблеми зі здоров'ям, є багаторічні діагнози, їм видали ці довідки "обмежено придатний". Це потребує врегулювання», – продовжив Лубинець.

Він запропонував запровадити позначення «обмеженого використання», щоб розрізняти людей, придатних для різних військових посад за станом здоров'я. Метою є забезпечення справедливої та адекватної оцінки стану здоров'я та придатності призовників до військової служби.

«Громадянин України має або бути придатним до виконання військової служби, або непридатним. Якщо він через своє здоров'я непридатний до виконання бойових завдань з автоматом в руках прямо на передовий і має проблеми з хребтом, він може бути в штабі або у складі ракетних військ. Все це потрібно врегулювати», – додав уповноважений Верховної Ради з прав людини.