З 1 жовтня 2023 року жінки в Україні з медичною чи фармацевтичною освітою будуть зобов'язані стати на військову службу. Ця реєстрація надасть їм статус призовників з деякими обмеженнями, зокрема з обмеженнями на виїзд за кордон.

Про це повідомляє «rbc»

Вимога про реєстрацію на військову службу жінками з медичною або фармацевтичною освітою ґрунтується на змінах, внесених до статті 1 закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію в Україні.

Для реалізації цього закону Кабінет Міністрів видав ухвалу, що визначає порядок військового обліку.

Міністерство оборони видало наказ, який визначає порядок військового обліку жінок. Згідно з цим наказом, з 1 жовтня 2023 року жінки з медичною або фармацевтичною освітою мають стати на військову службу.

Популярні статті зараз

Ткаченко поверне вплив у Мінкульті: Григоренко знову можуть призначити заступницею міністра

"Буча Комбуча" та "Збройні Сухарі України" зникнуть назавжди: знущання з символів нарешті припинять

Як зрадник став «волонтером»

К Александру Эллерту на свидание? Ксения Мишина разделась догола и побрила свою ...

Показати ще

Військовий квиток: скрін із мережі

"Якщо вони стоятимуть на обліку, то вони набувають статусу військовозобов'язаних. А військовозобов'язані виїжджають за кордон у тому порядку, який встановлений для військовозобов'язаних. Тобто якщо будуть окремі якісь документи, що дають право на тимчасовий виїзд - тоді так, вони зможуть поїхати. Якщо ні - тоді вони також, як і чоловіки, будуть обмежені у праві виїзду", - сказав член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник президента у Раді Федір Вениславський.

Після реєстрації ці жінки набувають статусу призовника. Призовники мають особливі правничий та обов'язки, пов'язані з військовою службою.

Право на виїзд за кордон може мати обмеження для призовників як чоловіків, так і жінок. Чи зможуть вони подорожувати, залежатиме від того, чи мають конкретні документи, що дають право на тимчасовий виїзд.

Жінки ЗСУ: скрін з відео

На даний момент у центрі обов'язкового військового обліку знаходяться жінки з медичною чи фармацевтичною освітою. Розширювати список спеціальностей для обов'язкової реєстрації наразі не планується.

"Розширювати список спеціальностей у жінок, які мають обов'язково ставати на облік, наразі не планується", - додав чиновник.

Ця подія є частиною ширших зусиль України щодо підвищення потенціалу національної оборони та забезпечення того, щоб особи з відповідними навичками та освітою були включені до процесу військового обліку.