Міністр оборони України Олексій Резніков оприлюднив плани щодо покращення функціональності територіальних центрів, також відомих як військові комісаріати. Про ці плани він розповів в інтерв'ю Укрінформу.

Дану новину опублікували на сайті «liga.net»

Резніков підкреслив, що кадрові рішення у військових комітетах перебувають у веденні командування ЗСУ. Роль Міністерства оборони полягає в тому, щоб зосередитись на технологічних аспектах своєї роботи.

Основна мета – оптимізувати роботу цих центрів, зробити їх більш ефективними та зручними для користувачів. Рєзніков висловив намір досягти значних покращень з метою зменшення проблем, з якими зазвичай стикаються люди при роботі з ТЦК. Сюди входять довгі черги, бюрократія та можливості для корупції.

Для вирішення цих питань Міноборони працює над цифровізацією військових комісій. Система «Оберіг» впроваджується у територіальних центрах, продовжується робота щодо подальшої цифровізації їх роботи. У стадії розробки також є угода з Міністерством юстиції, яка полегшить обмін даними, що дозволить автоматично інтегрувати інформацію з реєстрів актів цивільного стану, таку як записи про шлюб та народження, до системи центру закупівель. Це допоможе раціоналізувати процеси та знизити навантаження на військові комісії.

Популярні статті зараз

Інвесторів просто кинуть? Яка доля чекає на вкладників в елітні довгобуди "Саги Девелопмент" Андрія Вавриша

Ситуація з системами оповіщення досі незадовільна: хто понесе відповідальність

Церква забороняє: в які дні не можна пекти Паски, названі сприятливі дати

Вот это гибкость: Тина Кароль показала необычную позу в постели, Дан Балан оценил бы

Показати ще

«Головне завдання – це більше "цифри" у кожний кабінет. Ми очікуємо, що десь у середині осені, плюс-мінус, вийдемо на суттєве покращення. Що таке центр комплектації для звичайної людини? Це пекельні кола, черги, знущання та корупційна від цього "одразу складова, тому що ви стоїте в черзі і хтось когось спонукає, щоб мінімізувати всі ці історії, постало завдання - знизити цю паперову армію, файли з особистими справами прибрати, перевести їх у "цифру", щоби все було комфортно», - заявив він.

Ще одна проблема, про яку згадав Резніков, - це спроби ухилитися від мобілізації шляхом отримання підроблених довідок про інвалідність чи непридатність. Для боротьби з цією проблемою Міноборони працює над комплексним пакетом нормативно-правових актів, які дають змогу мінімізувати можливості зловживань у процесі експертизи. Це включає посилення заходів щодо запобігання корупції серед медичних працівників, які займаються оцінкою придатності.

«Зараз ми робимо спільний наказ із Міністерством юстиції про обмін даними. Все, що в реєстрах Мін'юсту, а це РАГСи, у тому числі акти громадянського стану, реєстрація шлюбу, народження тощо, воно автоматично заходитиме до центру комплектації. Це знизить навантаження на військкомати», – додав він.

Таким чином, Міністерство оборони України активно працює над модернізацією та покращенням функціональності територіальних центрів, щоб забезпечити більш ефективний та прозорий досвід для громадян при вирішенні потенційних проблем, пов'язаних із мобілізацією.

Щодо саме ухилістів, то Резніков сказав: «І сам військком, схильний до корупції, не може це зробити, лише з лікарем чи медпрацівниками, які входять до ВЛК. Ми напрацюємо багато рішень, зараз будуть накази, великий пакет нормативно-правових актів, які мінімізують можливості зловживань із лінії ВЛК. Моє оптимістичне бачення, що ми відчуємо цю зміну за кілька місяців».