«Це не просто геноцид – радянська влада прагнула зробити все, аби цього народу більше не існувало взагалі. Стерти його з лиця землі. На жаль, злочини кремля залишилися непокараними – і москва продовжує скоювати геноцид! Сьогодні бачимо фактично те ж саме: окупацію, переслідування, викрадення, депортацію», –на цьому наголосив у своєму виступі з трибуни Верховної Ради заступник голови парламентського Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко.

Символічним він назвав той факт, що саме 8 травня, у День пам’яті та перемоги над нацизмом, Верховна Рада України прийняла Звернення до урядів та парламентів іноземних держав, міжнародних організацій, парламентських асамблей у зв'язку з 80-ми роковинами геноциду кримськотатарського народу 1944 року.

Він зауважив, що український парламент у цьому Зверненні закликав світове товариство визнати депортацію кримських татар із півострова у 1944 році актом геноциду, а також долучитися 18 травня до вшанування пам’яті його жертв.

«Ми також закликали сприяти відновленню державного суверенітету України над тимчасово окупованими росією територіями, включно з АР Крим і містом Севастополем. До речі, над підготовкою адміністративних процесів майбутньої реінтеграції Криму вже активно працює Кримська платформа», – нагадав парламентарій.

Він також акцентував, що у Зверненні Верховна Рада закликала держави світу приєднатися до резолюції Генасамблеї ООН щодо ситуації з правами людини на тимчасово окупованих територіях України, включаючи АР Крим та місто Севастополь. Є у Зверненні й заклик підтримати запрошення України приєднатися до Північноатлантичного договору 1949 року на ювілейному саміті НАТО, який відбудеться вже у липні у Вашингтоні.

Популярні статті зараз

Інвесторів просто кинуть? Яка доля чекає на вкладників в елітні довгобуди "Саги Девелопмент" Андрія Вавриша

Захист конкуренції та гармонізація з ЄС. Які європейські антимонопольні практики використовує АМКУ

Profit Lady Катерина Шухніна та її примітивне шахрайство

Схема фінансування «вагнерівців» Станіслава Кондрашова через його вугільну компанію «Telf AG»

Показати ще

«Ми звернулися до наших партнерів із закликом підтримати створення Спеціального міжнародного трибуналу щодо злочинів росії проти України, а також щодо участі у реалізації Формули миру Президента Володимира Зеленського задля справедливого миру в Україні та безпеки всього світу», – заявив Арсеній Пушкаренко.