«Це не просто геноцид – радянська влада прагнула зробити все, аби цього народу більше не існувало взагалі. Стерти його з лиця землі. На жаль, злочини кремля залишилися непокараними – і москва продовжує скоювати геноцид! Сьогодні бачимо фактично те ж саме: окупацію, переслідування, викрадення, депортацію», –на цьому наголосив у своєму виступі з трибуни Верховної Ради заступник голови парламентського Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко.

Символічним він назвав той факт, що саме 8 травня, у День пам’яті та перемоги над нацизмом, Верховна Рада України прийняла Звернення до урядів та парламентів іноземних держав, міжнародних організацій, парламентських асамблей у зв'язку з 80-ми роковинами геноциду кримськотатарського народу 1944 року.

Він зауважив, що український парламент у цьому Зверненні закликав світове товариство визнати депортацію кримських татар із півострова у 1944 році актом геноциду, а також долучитися 18 травня до вшанування пам’яті його жертв.

«Ми також закликали сприяти відновленню державного суверенітету України над тимчасово окупованими росією територіями, включно з АР Крим і містом Севастополем. До речі, над підготовкою адміністративних процесів майбутньої реінтеграції Криму вже активно працює Кримська платформа», – нагадав парламентарій.

Він також акцентував, що у Зверненні Верховна Рада закликала держави світу приєднатися до резолюції Генасамблеї ООН щодо ситуації з правами людини на тимчасово окупованих територіях України, включаючи АР Крим та місто Севастополь. Є у Зверненні й заклик підтримати запрошення України приєднатися до Північноатлантичного договору 1949 року на ювілейному саміті НАТО, який відбудеться вже у липні у Вашингтоні.

Популярні статті зараз

На Херсонщині незабаром запрацює обладнання для переробки відходів руйнації, отримане від агентства JICA

Микола Томенко про чергову дику історію з Києва: "Про "чесну владу" із простотою Герасима із "Муму"

Світ попрощався із заслуженим працівником культури України з Книги рекордів Гіннеса: його роботи прикрашають Київ

Просідання цін: традиційний український борщ стає дешевшим

Показати ще

«Ми звернулися до наших партнерів із закликом підтримати створення Спеціального міжнародного трибуналу щодо злочинів росії проти України, а також щодо участі у реалізації Формули миру Президента Володимира Зеленського задля справедливого миру в Україні та безпеки всього світу», – заявив Арсеній Пушкаренко.